< < Новини

64 години вълшебство и изкуство – честит ни рожден ден

Днес, на 15 февруари, отбелязваме рожденият ден на Куклен театър Русе, един от най-значимите културни институти в България.

Създаден като самодеен състав през 1955 г., от група ентусиасти, ръководени от художествения ръководител Никола Кръстев, той получава статут на „държавен“ на 15 февруари 1960 година. Първите спектакли, които са играли на сцената на театъра, са „Червената шапчица“, „Лъжливото овчарче“ и „Русалка“. От тези години до днес, театърът не е спирал да пише своята богата история.

През 1965 година, Куклен театър Русе получава собствена сцена, разположена в непосредствена близост до река Дунав. Сградата, построена по времето на Мидхат паша, е паметник на културата. Мотото на театъра – „Да създадем един свят за децата – вълшебен и лиричен, мечтателен и динамичен!“ – олицетворява духа на този уникален театър.

Куклен театър Русе е дом на множество незабравими спектакли. Сред тях са „Мечо Закачко“, „Светлосиният Петър“, „Вероятните приключения на Еремия Бозуков“, „Малкият принц“ и други. Театърът е получил множество награди, включително орден „Кирил и Методи“ – първа степен, сребърен и бронзов медал от международния фестивал „Златния делфин“ във Варна и други.

Днес Куклен театър Русе продължава да радва публиката със своите спектакли за деца, а вече и възрастни. Този празничен ден ще отбележим с представление на спектакъла „Криворазбраната цивилизация“ – един от най-забавните и цветни спектакли за деца и възрастни, които можете да видите на сцената на Куклен театър Русе.

Последни новини:

„Ясен и Омая“ е селектиран за „Друмеви театрални празници“ 2024

Чети повече >>
Пенчо Милков и Теменуга Хараланова в Куклен театър Русе

Кметът Пенчо Милков посети Куклен театър – Русе

Чети повече >>

Куклен театър – Търговище гостува в Русе

Чети повече >>

Стихове на Жак Превер оживяват на сцената в Куклен театър – Русе

Чети повече >>
Предстоящи събития:
18 април, четвъртък
от 19:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>