< < Новини

Стихове на Жак Превер оживяват на сцената в Куклен театър – Русе

Актьорският състав на Куклен театър – Русе има уникалната възможност да се потопи в иновативната методология на Веселка Кунчева в творческата лаборатория на тема „Любовта към човека по време на война“, която се провежда от 1 до 12 април 2024 г. В процеса ще се работи върху стихове на френския поет Жак Превер (1900-1977). Русенската публика ще може да се наслади на показа на резултатите от този творчески експеримент само веднъж – на 12 април, петък, от 19:00 часа, в салона на ул. Княжеска 9.

За нуждите на лабораторията Куклен театър – Русе стартира интересна инициатива за събиране на стари и счупени велосипеди и велосипедни части, от които сценографката Мариета Голомехова ще създаде сценична среда за публичния показ. Всички граждани, които желаят да дарят, могат да го направят в театъра до 5 април или да се обадят на 0895 474 858.

Веселка Кунчева е силно отчетлива фигура в българския театър, способна да създава на сцената живи и дълбоки истории, докосващи сърцата на публиката. Творческите ѝ лаборатории са процес за генериране на нови идеи, експериментиране с формата и езика на театъра, и развитие на творческите умения. Те са важен елемент в творчеството на режисьорката и нейния екип, който в Русе включва сценографката Мариета Голомехова и хореографа Явор Кунчев.

Работата на Кунчева често е базирана на силни текстове, изключително актьорско изпълнение, оригинални сценографии, впечатляващи кукли, прости, но вълнуващи реквизити, сценични ефекти, въздействаща музика и фокус върху човешкото действие и цикличността на живота. Нейните постановки се характеризират с интересни и нестандартни решения, които пленяват публиката.

Жак Превер е френски поет, сценарист и автор на текстове на песни, известен със своята хуманност и филантропия. Роден на 4 февруари 1900 г. и е свързан с т.нар. група на сюрреалистите, но е изключен от нея три години по-късно. Превер е автор на няколко стихосбирки. Той е също така автор на сценарии за филми, повечето от които на режисьора Марсел Карне. Сред тях са „Кеят на мъглите“ (1938), „Денят се ражда“ (1939) и филмът „Децата на рая“ (1945), за който е номиниран за награда „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий.

Първата световна война остава отпечатък върху творчеството на Жак Превер, когато е едва на 15 години – умира брат му. През целия си живот той не може да приеме и да се примири с агресията и жестокостта във всичките ѝ форми. Превер намира убежище за душата си в поезията, песните и сценариите.

Валери Петров, който е сред преводачите на Превер на български език казва „Името и творчеството на френския поет Жак Превер са живи и днес, защото стиховете, сценариите, текстовете за песни, които той ни остави, са дълбоко демократични по дух, говорят на разбираем език, дишат човечно и нежно, възпяват любовта, борят се за свобода и социална справедливост, ненавиждат войната. Поради това поезията на Превер, пресъздадена на много езици, е близка на хората от цялата земя и продължава да им носи – въпреки ужасите, сред които живеем днес – вяра в един по-човечен утрешен свят.“

Последни новини:

Програма юни 2024 – корица

Програмата ни за юни 2024 е вече тук!

Чети повече >>

Отменя се Червената шапчица за неделя 19.05.24

Чети повече >>

Награда за „Ясен и Омая“ на Куклен театър – Русе от „Друмеви празници“

Чети повече >>
Промени в програмата за май 2024

ВАЖНО – Промени в програмата до края на май

Чети повече >>
Предстоящи събития:
26 май, неделя
от 11:00 ч.
и 12:30 ч.
27 май, понеделник
от 18:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>