< < Новини

Спектакълът „Орфей“ ще бъде представен на „Пиеро“ 2023

„Орфей“ на Куклен театър – Русе ще бъде представен на 13-тия международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, започнал в Стара Загора на 23-ти септември. Форумът е единственият в България, който е посветен изцяло на кукленото творчество за възрастни и тази година събира над 15 от най-добрите постановки от Европа и света. Събитието предизвиква общото схващане, че кукления театър е изкуство само за деца. С по-богатия си набор от техники и изразни средства, този тип театър може да бъде напълно различно и неочаквано изживяване за зрителите, да разказва сериозни истории, да предизвиква емоции и коментира актуални теми.

Фестивалът в Стара Загора продължава до 29 октомври и предлага на публиката разнообразие от жанрове, стилове и форми на кукленото творчество, в едно с множество съпътстващи събития. „Пиеро“ е фестивал с конкурсен характер и спектаклите в основната програма, сред които е и „Орфей“, ще бъдат оценявани от международно жури с председател д-р Ина Божидарова и членове Ката Чато (Унгария), Катарина Кокутар (Словения), Силва Бъчварова и Николай Иванов-ОМ.

„Орфей“ е постановка по мотиви от древногръцкия мит за Орфей и Евридика и едноименната барокова опера на Глук. Съчетава в себе си театър на движението, игра с маски, кукли и театрални знаци. Режисьора Тодор Вълов го посвещава на 260 години от създаването на прочутото музикално произведение. Музиката е композирана специално от Пламен Мирчев – Мирона, а ролите се изпълняват майсторски от актьорите Васил Маринов, Димитър Пишев, Ивета Маринова, Любен Русенски, Мартин Пашов, Радинела Тотева, Светлина Станчева и Христина Стоянова. Спектакълът бе в надпреварата за Награда „ИКАР“ през месец март тази година в категория „Постижение в кукленото изкуство“ за сценографията на Наталия Гочева.

„Орфей“ ще бъде представен на 28 октомври 2023 г. от 17:00 часа на сцената в Куклен театър – Стара Загора.  Пълната програма на фестивала е на сайта https://pierrot-bg.com/, а повече информация за спектаклите за възрастни на Куклен театър – Русе можете да бъде намерена на https://puppetruse.com/.

Последни новини:

Програма юни 2024 – корица

Програмата ни за юни 2024 е вече тук!

Чети повече >>

Отменя се Червената шапчица за неделя 19.05.24

Чети повече >>

Награда за „Ясен и Омая“ на Куклен театър – Русе от „Друмеви празници“

Чети повече >>
Промени в програмата за май 2024

ВАЖНО – Промени в програмата до края на май

Чети повече >>
Предстоящи събития:
26 май, неделя
от 11:00 ч.
и 12:30 ч.
27 май, понеделник
от 18:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>