< < Новини

Послание за Световен ден на кукленото изкуство 2023

Пандемията, военните конфликти и ескалиращите икономически проблеми от последните няколко години направиха живота труден за всички нас, тъй като цялото това безпокойство създава напрежение, страх и безпокойство за бъдещето. Тревогата се е настанила в умовете и лицата ни.

Разбира се, не мога да си представя какво е било в предишните векове. Но ако погледнем малко по-отблизо в историята, ще видим, че подобни ситуации – макар и под различна форма и световен ред – са съществували и преди. Въпреки всичко това хората вярваха в любовта, имаха деца и все още се опитваха не само да оцелеят, но и да процъфтяват.

И в най-мрачните времена винаги е имало какво да им помогне а и от редица исторически извори знаем, че кукленият театър и неговата вековна магическа сила е част от това. Тази сила е в самите основи на кукления театър. Като стилизирана театрална форма със собствена метафоричност, кукленото изкуство представя човешката дейност, но и търси решения– понякога с хумор, понякога съвсем сериозно.

В опитите си да представи живота ни, кукленият театър често е бил там, протестирайки срещу неизменната сила на съдбата. Като изкуство, той отразява най-трудните житейски ситуации, независимо дали са лични или обществени, чрез карикатура или възхвала. Възможностите на кукления театър напоследък се разшириха и неговото изкуство вече е световно признато като неразделна част от театралната култура на 20-ти и 21-ви век.

Кукленият театър е както за традиционното изразяване, така и за използването на нови технологии, използване на техните мултимедийни възможности или способността им да ни забавляват и вълнуват. Въпреки това той смело защитава гордо придобитата си позиция.

Светът ще бъде по-добро място, отколкото ни се струва в момента. Всички вярваме в това и всички искаме да вярваме в това. Нека не се лишаваме от радостта от живота заради нашите страхове. Нека повярваме, че Пулчинела, Пънч, Гиньол, Каспарек, Карагьоз, Видушака, Мобарак и другите ни герои в тази безкрайна поредица от куклени герои, изобразяващи човешката комедия, са тези, на които все още можем да се доверим и, както много поколения преди нас, да вярваме в тяхната победоносна борба срещу смъртта.

Нека не затъваме в тревогите си, а да използваме кукления театър в различните му форми, за да извикаме отново радостта и удоволствието от творчеството.

Нина Маликова

Историк в областта на кукления театър, драматург. Дългогодишен главен редактор на списание Loutkář. Педагог и преподавател по история на кукления театър в Академия за изпълнителски изкуства в Прага, Чехия.

Последни новини:

7 разказа на Чехов на сцената в Куклен театър Русе – премиера на „Чехов търси талант“

Чети повече >>

Програма за март в Куклен театър – Русе

Чети повече >>

64 години вълшебство и изкуство – честит ни рожден ден

Чети повече >>

Гласувай за най-добър куклен спектакъл – Ясен и Омая

Чети повече >>
Предстоящи събития:
25 февруари, неделя
от 11:00 ч.
и 12:30 ч.
29 февруари, четвъртък
от 19:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>