< < Новини

Подготовка за нови предизвикателства

Актьорите от Държавен куклен театър – Русе преминаха през специализиран двудневен тренинг „Движенчески клас за актьори“ този уикенд, 9 и 10 март. Тази иновативна програма, разработена от хореографката София Георгиева, цели повишаване на физическата и сценична подготовка на състава за предстоящи големи проекти.

Движенческият клас прилага иновативна методика, комбинираща елементи от йога, дихателни техники, координационни упражнения и практики за по-дълбока телесна осъзнатост. Георгиева, автор на метода и сертифициран йога инструктор, акцентира върху мобилността, стречинга, съзнателното дишане и работата с партньор като ключови за издръжливостта и сценичното присъствие на актьорите.

„Актьорът в 21-ви век е много повече от декламатор на текст. Той е инструмент за предаване на послания и създаване на различни метафизични светове“, споделя София Георгиева, автор на метода. Георгиева е сертифициран йога инструктор и утвърден хореограф с многобройни постановки в театъра, киното и музикални видеоклипове. През 2018 тя е хореограф на клипа „I Charleston Plovdiv“ за Пловдив – Европейска столица на културата, а сред другите ѝ забележителни проекти са пиесите „Момо“ (2016) в Младежки театър „Николай Бинев“ и „Мизантроп“ (2014) на режисьора Петър Денчев.

Инвестирането в състава е сред ключовите фактори за високото качество и това се доказва с всички награди и номинации на театъра в последните години. В края на март предстои интензивен творчески уъркшоп с режисьорката Веселка Кунчева, който ще предшества нова голяма постановка през 2025 г.

Последни новини:

корица на Маша и Мечока за фестивала Лято, кукли и приятели, В. Търново

„Маша и Мечока“ на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ 2024

Чети повече >>

Важно – Отменен спектакъл за 26.06.2024

Чети повече >>

Ученици от МГ „Баба Тонка“ завършиха учебната година в Куклен театър – Русе

Чети повече >>
Димитър Пишев в "Модерно ли е?"

Живо заснемане с публика на подкаста „Модерно ли е?“

Чети повече >>
Предстоящи събития:
27 юни, четвъртък
от 19:00 ч.
30 юни, неделя
от 11:00 ч.
3 юли, сряда
от 18:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>