За нас

P1000277През далечната 1955 година година група ентусиасти, начело с художествен ръководител Никола Кръстев, полагат основите на кукленото изкуство в град Русе. Трупата е създадена към Дома на културата на транспортните работници.

На 26-и февруари 1956 година първата среща на малките русенски зрители е с приказните герои от пиесата ”Червената шапчица”. Следват спектаклите ”Лъжливото овчарче”, „Чудната къщичка”, „Русалка „ и др.

На 15-и февруари 1960 година самодейният състав получава статут на „Държавен куклен театър”. Трупата пътува много, салоните са препълнени, но актьорите все още нямат своя сграда.

Затова датата 1-и юни 1965 година ще остане паметна в историята на театъра. На този ден, със спектакъла ”Златното момиче”, тържествено се открива собствената сцена на русенският куклен театър. Разположена в непосредствена близост до река Дунав,сградата днес е паметник на културата (построена е по времето на Мидхат паша) и е любимо място на малките русенски зрители.

През този немалък период от време на сцената на Куклен театър – Русе са творили и гостували много талантливи актьори, режисьори, сценографи и композитори, които са донесли много награди. Създадени са прекрасни, запомнящи се спектакли като „Мечо Закачко”, „Светлосиният Петър”, „Вероятните приключения на Еремия Бозуков”, „Юнакът и златната ябълка”, „Снежанка и седемте джуджета”, „Желязното момче”, „Двубой в гората”, „В света на мълчанието…ни”, „Приключения опасни със герои сладкогласни”, „Малкият принц”, За слънчевата топка и вълшебния цилиндър” и др.

Не са малко и отличията, които театъра е получил- почетни грамоти от фестивалите в г. Вараждин, Югославия; г. Рига, Латвия; г. Печ, Унгария; от Министерството на просветата и Дома за изкуство и култура за деца. За успешното си представяне на Първия международен фестивал ”Златния делфин”-Варна’1972 театъра е удостоен съссребърен медал за спектакъла “Желязното момче” от Й.Радичков; на Третия международен фестивал „Златния делфин” –Варна’1978 получава бронзов медал за спектакъла „Разходка с хвърчило” от Рада Москова; на Международния фестивал „Златния делфин-Варна’88 е награден с бронзов медал за спектакъла „Папагалчето Пай” от Йордан Тодоров. По повод 25-годишнината си за цялостната си дейност и за високи творчески успехи през 1985 година театърът е удостоен с орден „Кирил и Методи” –първа степен.

През всичките тези години русенският куклен театър има много гастроли. Освен в България, театъра е гастролирал в Румъния, Полша, Унгария, Югославия, Латвия, Дания, Сирия, Либия, Алжир, Германия, Русия.

Русенският куклен театър има изживяно достойно минало,отброило почти половин век, а мотото му е било: „Да създадем един свят за децата-вълшебен и лиричен, мечтателен и динамичен!”

 Административен екип

Теменуга Хараланова – директор
Божана Стойчева –  главен счетоводител
Диана Пъшева – касиер счетоводител и артистичен секретар
Галена Копанкова – маркетинг и реклама
Йорданка Петрова – организатор
Христина Петкова – организатор

 Творчески екип

Валентин Владимиров – режисьор и художествен ръководител
Кремена Станева – актриса
Силвия Михайлова – актриса
Йоланда Михайлова – актриса
Деница Дончева – актриса
Петя Венелинова – актриса (гост)
Ива Великова – актриса (гост)
Нели Тодорова – актриса (гост)
Симона Димитрова – актриса (гост)
Любен Русенски – актьор
Хубен Нурев – актьор
Мартин Маринов – актьор
Светлина Станчева – актриса
Ивета Маринова – актриса
Мартин Пашов – актьор
Димитър Пишев – актьор
Галена Копанкова – актриса

 Технически екип

Лиляна Василева – художник
Таня Пасева – художник
Георги Пасев – художник
Илиян Венков – тонтехник
Емил Маринов – осветител
Галина Комнева – билетна каса и реквизитор
Реджеб Хасанов – сценично обслужване
Камен Кирилов – сценично обслужване

Ателиета

В ателиетата към Куклен театър Русе се изработват куклите, костюмите и декорите към спектаклите.

Дипломи

Награди

Плакати от представления