< < Новини

Първата премиера за сезона на Държавен куклен театър Русе „Приказка за Боби и шайка микроби“ ще зарадва децата още тази неделя

„Приказка за Боби и шайка микроби“ е особено актуална именно сега по време на пандемията, като е създадена с учебна цел.

Пиесата по един забавен начин разказва на малчуганите за вирусите и бактериите, които живеят върху техните ръце. Така, игровата форма, чрез която се представя приказката, цели да научи децата, че трябва редовно да си мият ръцете.

Малчуганът Боби постепенно се запознава с бактериите, които влизат посредством мръсните ръце в организма му, след като е изял един бонбон с мръсни ръце. Те му причиняват гърлобол, кашлица и температура. Боби не се чувства комфортно в тяхната компания, а и имунитетът му спада. Ситуацията е критична, и без лекарства и витамини, вирусите не искат да си ходят. След няколко дни Боби е научил вече, че трябва да си мие редовно ръцете. Плодовете и зеленчуците, с които се храни, са помогнали на неговия имунитет да се справи срещу неканените гости – шайката бактерии и вируси.

Куклите – вируси, които играят в пиесата са събирателни образи на всички бактерии и вируси, живеещи по ръцете ни. Пиесата е направена с мобилни декори, за да могат куклениците  да я представят на повече деца, играейки я извън града.

Таня Пасева добави, че културата може и има възможност също да възпитава. Тя не е лукс, защото обществото се нуждае от нея. Това го показва стремежът на повече хора към културните прояви на различните институти у нас.  

Премиерата на спектакъла ще се състои на 22 ноември, неделя, от 11 и 12.30 часа. Времетраенето й е 30 минути. Неин автор е режисьорът на театъра Владимир Владимиров. Композитор на придружаващото музикално оформление е Емил Иванов. Сценографията е на Георги и Таня Пасеви.

Откъс от представлението:

Последни новини:

корица на Маша и Мечока за фестивала Лято, кукли и приятели, В. Търново

„Маша и Мечока“ на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ 2024

Чети повече >>

Важно – Отменен спектакъл за 26.06.2024

Чети повече >>

Ученици от МГ „Баба Тонка“ завършиха учебната година в Куклен театър – Русе

Чети повече >>
Димитър Пишев в "Модерно ли е?"

Живо заснемане с публика на подкаста „Модерно ли е?“

Чети повече >>
Предстоящи събития:
27 юни, четвъртък
от 19:00 ч.
30 юни, неделя
от 11:00 ч.
3 юли, сряда
от 18:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>