< < Новини

Награда за „Ясен и Омая“ на Куклен театър – Русе от „Друмеви празници“

Русенският куклен театър грабна голямата награда за цялостен спектакъл на XXXIII международен фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен. Ежегодният форум е едно от най-старите и престижните театрални състезания у нас. Престижното отличие бе присъдено на продукцията „Ясен и Омая“ от компетентно жури, оглавявано от проф. Пенко Господинов – заместник-ректор на НАТФИЗ и членове Стефани Лечева (актриса в Драматично-куклен театър „Васил Друмев”), Благой Бойчев (режисьор), Стефан Спасов (режисьор и директор на Драматичен театър „Йордан Йовков“) и Мария Банова (куклен режисьор).

Спектакълът бе предпочетен измежду 15 представления в конкурсната програма. „За нас е огромна гордост и признание към всички, които се трудиха за успеха на „Ясен и Омая“ – след церемонията за връчване на награди „Икар“, това е поредното признание за креативността и майсторството на русенските кукленици“, споделят от ръководството на Куклен театър – Русе.

Сред другите лауреати на „Друмеви театрални празници“ бяха отличени актрисата Гергана Змийчарова за женска роля в „Гимнастика за бременни“, Мартин Киселов за режисурата на спектакъла „Всичките наши тела“, както и композитора Калин Николов за музиката в него, Христина Недева за сценографията на „Апокалипсисът идва в шест вечерта“, а за мъжка роля наградата си поделиха Константин Соколов, Николай Тошков и Недялко Стефанов за участието им в спектакъла „Ботушът“ на ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна. Награда за драматургия получи Теа Денолюбова за „Боже мой“, продукция на Народен театър „Иван Вазов“. Призът на публиката взе спектакъла „Болница накрай света“ на домакините от шуменския театър.

Наградата за цялостен спектакъл се нарежда към дългата поредица от отличия за русенския куклен театър от национални и международни форуми. Тя за пореден път утвърждава ролята на град Русе като важен културен център в страната ни.

Последни новини:

корица на Маша и Мечока за фестивала Лято, кукли и приятели, В. Търново

„Маша и Мечока“ на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ 2024

Чети повече >>

Важно – Отменен спектакъл за 26.06.2024

Чети повече >>

Ученици от МГ „Баба Тонка“ завършиха учебната година в Куклен театър – Русе

Чети повече >>
Димитър Пишев в "Модерно ли е?"

Живо заснемане с публика на подкаста „Модерно ли е?“

Чети повече >>
Предстоящи събития:
27 юни, четвъртък
от 19:00 ч.
30 юни, неделя
от 11:00 ч.
3 юли, сряда
от 18:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>