< < Новини

Младежи се запознаха с дигитализираното културно наследство на града

На 14 април 2024г. в Куклен театър – Русе се проведе специално събитие за популяризиране на новата онлайн платформа digiruse.eu. Над 30 младежи от театрална школа „Патиланци“ към културния институт имаха възможността да се запознаят с постиженията на проекта BGCULTURE-1.002-0022-C01 „Опазване и популяризиране на културното наследство чрез дигитално съхранение и представяне“, финансиран от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Главна цел на проекта и платформата digiruse.eu е да съхрани богатото културно наследство на Русе за бъдещите поколения чрез неговата дигитализация. В рамките му бяха дигитализирани над 30 000 артефакта, документи и елементи, свързани с историята и културата на града, а от Куклен театър – Русе са дигитализирани над 1000 снимки, афиши, програми, архивни статии от вестници, списания и много други обекти на културното наследство на куклениците.

По време на събитието, на което беше презентиран резултата от работата по проекта, младите хора разгледаха новата интерактивна платформа digiruse.eu, на която са публикувани дигитализираното съдържание и виртуалните изложби.

„Вдъхновени сме от огромния интерес на младите хора към културното наследство. Именно те ще пренесат това богатство към следващите поколения“, сподели Теменуга Хараланова, директор на театъра. Тя подчерта значението на дигитализацията за опазването и популяризирането на историческото и културно наследство в съвременния свят.

Последни новини:

корица на Маша и Мечока за фестивала Лято, кукли и приятели, В. Търново

„Маша и Мечока“ на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ 2024

Чети повече >>

Важно – Отменен спектакъл за 26.06.2024

Чети повече >>

Ученици от МГ „Баба Тонка“ завършиха учебната година в Куклен театър – Русе

Чети повече >>
Димитър Пишев в "Модерно ли е?"

Живо заснемане с публика на подкаста „Модерно ли е?“

Чети повече >>
Предстоящи събития:
27 юни, четвъртък
от 19:00 ч.
30 юни, неделя
от 11:00 ч.
3 юли, сряда
от 18:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>