< < Новини

Куклен театър – Русе с колективна награда „Русе“ за цялостен принос в областта на съвременното куклено изкуство

На тържествената церемония по връчването на наградите „Русе“ и „Млад творец“ за 2024 година, която се състоя на 23 май в Голяма зала на Доходното здание, Куклен театър – Русе беше удостоен с престижната награда за колективен принос в категория „Сценични изкуства“.

Годишното признание се присъжда на творци, дейци и организации, които с активната си дейност допринасят за издигане на културния и творческия облик на град Русе. Отличието на Куклен театър – Русе е признание за високите художествени постижения и значимия принос в издигането на авторитета на града.

Награда Русе 2024 екип Куклен театър

Сред най-големите успехи на театъра през 2023 г. са спечелването на две награди и три номинации „Икар“ за семейната продукция „Ясен и Омая“, голямата награда за „Най-добър спектакъл“ от международния фестивал за българска драматургия „Друмеви театрални празници“ в Шумен отново за нея, наградата за колективна игра за спектакъла „Кучето което…“ на престижния 22-ри Международен фестивал на театрите за деца в Баня Лука, Босна и Херцеговина, както и наградата за „Оригинален авторски прочит“ на „Том Сойер“ от фестивала „Михаил Лъкатник“ в Ямбол. Тези отличия подчертават сплотеността, изключителният професионализъм и отдаденост на целия творчески колектив.

Държавният куклен театър – Русе активно кандидатства и често е в селекциите на множество национални и международни фестивали, като „Лято кукли и приятели“ във Велико Търново, „Двама са малко трима са много“ в Пловдив, „Дни на куклите“ в Бургас, „Театър обичам те!“ в Хасково, както и международното биенале на кукления театър за възрастни „Пиеро“ в Стара Загора.

Наградата, връчена от кмета на Община Русе Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев, включва диплом и бронзова статуетка, дело на скулптора Георги Радулов.

Награда Русе 2024 Кмета Пенчо Милков и Теменуга Хараланова

Тази награда е поредното признание за упорития труд и отдаденост на целия екип на Държавен куклен театър – Русе, който продължава да радва публиката с разнообразни и вдъхновяващи спектакли, утвърждавайки град Русе като културен център с регионално, национално и международно значение.

Награда Русе 2024 за Куклен театър – Русе

 

Последни новини:

корица на Маша и Мечока за фестивала Лято, кукли и приятели, В. Търново

„Маша и Мечока“ на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ 2024

Чети повече >>

Важно – Отменен спектакъл за 26.06.2024

Чети повече >>

Ученици от МГ „Баба Тонка“ завършиха учебната година в Куклен театър – Русе

Чети повече >>
Димитър Пишев в "Модерно ли е?"

Живо заснемане с публика на подкаста „Модерно ли е?“

Чети повече >>
Предстоящи събития:
27 юни, четвъртък
от 19:00 ч.
30 юни, неделя
от 11:00 ч.
3 юли, сряда
от 18:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>