< < Новини

Куклен театър за възрастни на 26 и 27 април

Два от най-добрите спектакли в България пристигат на сцената в кукления театър в Русе, като част от първото им национално турне.

На 26 и 27 април в Куклен театър Русе ще гостува Театрална компания „Puppet’s Lab“ със спектаклите „Аз, Сизиф“ и „Полетът на къртицата“. Гостуването е част от първото национално турне на театралната компания, което се провежда от 18 април до 3 май и включва градовете Пловдив, Стара Загора, Габрово, Русе, Варна и Бургас. Билети за русенските представления се предлагат на касата в кукления театър и онлайн, а спектаклите са подходящи за лица над 16 годишна възраст.

Спектакълът „Аз, Сизиф“ е един от най-успешните спектакли на Веселка Кунчева и Мариета Голомехова, покорил и множество международни сцени, който разглежда непрекъснатото завръщане на човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. Спектакълът безмилостно задава въпросите „Защо живеем?“, „Какъв е смисълът от нашето съществуване?“, „Защо умираме?“ и умело ги преплита визуално със синтеза от равнопоставено участващи кукли, музика, визуални, физически и фигуративни театрални форми.

„Полетът на къртицата“ е най-новият спектакъл на театрална компания „Puppet’s Lab“ и вече има своето признание сред публика и театралната гилдия като през 2022 г. получи номинация АСКЕЕР в категория „Моноспектакъл“, а през 2023 г. – номинация ИКАР за актьорската работа на Полина Христова в категория „Постижение в кукленото изкуство“. „Полетът на Къртицата“ е обяснение в любов към страховете, които си създаваме. Отглеждаме ги като малки деца, храним ги с душите си, с мечтите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни погълнат.

Компанията е създадена през 2014 г. от тандема Веселка Кунчева и Мариета Голомехова, които работят заедно през целия си творчески път до момента. Основната цел на компанията е да търси нови форми и иновативни театрални средства. Веселка Кунчева и Мариета Голомехова са носители на множество престижни национални и международни театрални награди и са сред най-ярките имена в театралната сфера в България, работещи в посока развитие и изследвания в областта на кукления театър за възрастни.

Националното турне на Театрална компания „Puppet’s Lab“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022.

Последни новини:

„Ясен и Омая“ е селектиран за „Друмеви театрални празници“ 2024

Чети повече >>
Пенчо Милков и Теменуга Хараланова в Куклен театър Русе

Кметът Пенчо Милков посети Куклен театър – Русе

Чети повече >>

Куклен театър – Търговище гостува в Русе

Чети повече >>

Стихове на Жак Превер оживяват на сцената в Куклен театър – Русе

Чети повече >>
Предстоящи събития:
18 април, четвъртък
от 19:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>