< < Новини

Куклен театър – Бургас и Център за изкуства „За Родопите“ гостуват в Русе

 

Спектакълът „Филифьонката, която вярваше в бедствия: 20 години по-късно“ ще гостува в Куклен театър – Русе на 25 април от 19:00 часа. Тази съвместна продукция на кукления театър в Бургас с Центъра за изкуства „За Родопите“ представя интересна промяна в сюжета на познатата историята на Туве Янсон.

Двадесет години след като смерч отнася къщата на Филифьонката, двете героини са отново в същата ситуация, но с разменени роли. Гафсата, която е трупала страхове цял живот, сега трябва да помогне на Филифьонката, която вече живее спокойно и щастливо. Спектакълът разглежда теми като приятелство, смелост и преодоляване на страховете.

Този спектакъл е своеобразна втора част на оригиналното представление „Филифьонката, която вярваше в бедствия“, което спечели престижната награда „Икар“ през 2019 година в категория „Най-добър куклен спектакъл“. Настоящото продължение на историята отново е драматизирано и режисирано от Петър Тодоров, сценографията е на Ханна Шварц, а музиката на Петя Диманова. В ролите са актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова, както и гласът на Ицко Финци.

Туве Янсон е шведскоезична писателка, родена на 9 август 1914 г. в Хелзинки, Финландия. Добре позната е на родителите със своите книги за Муминтрол. Дъщеря на скулптор и художничка, Янсон е израснала в среда на творци и вдъхновяващи личности. През 1929 г. тя започва да илюстрира и карикатурира за сатиричния вестник Garm. В творчеството си Туве Янсон съчетава своята художествена дарба със силния си литературен талант, създавайки незабравими истории за деца и възрастни.

 

Последни новини:

корица на Маша и Мечока за фестивала Лято, кукли и приятели, В. Търново

„Маша и Мечока“ на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ 2024

Чети повече >>

Важно – Отменен спектакъл за 26.06.2024

Чети повече >>

Ученици от МГ „Баба Тонка“ завършиха учебната година в Куклен театър – Русе

Чети повече >>
Димитър Пишев в "Модерно ли е?"

Живо заснемане с публика на подкаста „Модерно ли е?“

Чети повече >>
Предстоящи събития:
27 юни, четвъртък
от 19:00 ч.
30 юни, неделя
от 11:00 ч.
3 юли, сряда
от 18:00 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>