< < Новини

Започнаха репетиции на новия спектакъл за възрастни „Ясен и Омая“

На 14 юни в Куклен театър Русе започнаха репетициите на нов и вълнуващ спектакъл, предназначен за цялото семейство, който обещава да бъде истинско магическо пътешествие в света на българските народни приказки. Създадена по мотиви от „Неродена мома“, пиесата „Ясен и Омая“ е дело на талантливата актриса и автор Петя Миладинова. Творбата е избрана сред номинираните текстове за куклен театър в престижния конкурс за драматургия на Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“.


В сърцето на пиесата се крие вълнуваща любовна история, в която главният герой се влюбва в неродено същество, само по себе си вълшебно и невъзможно. „Ясен и Омая“ разказва една приказка за много разбити сърца, в която всички герои са жертви. Халата, която изпълнява ролята на антагонист, се опитва да нанесе зло на Ясен, но в крайна сметка сама се превръща в жертва на собствената си злина. Според Петя Миладинова всички герои в тази история имат своите мотиви да бъдат лоши, зли и жестоки, но постепенно те откриват своята пътека, по която чувствата разцъфтяват по неочакван начин. Пиесата завършва със силното послание, изразено в двустишието на автора:


„И какво да кажем накрая?
Любовта е най-силната омая!“


Режисьор на спектакъла „Ясен и Омая“ ще бъде Ивайло Марков, който притежава изключителен талант в областта на кукления театър. Сценографията и куклите ще бъдат дело на Наталия Гочева, добре позната вече на русенската публика със своята изумителна работа по спектаклите „Орфей“ и „Пинокио“, които донесоха на театъра множество награди и номинации. С предизвикателството да изработи музикалната и звукова среда е натоварен младият актьор от трупата на русенските кукленици Васил Маринов

Екипът от изключителни актьори на Куклен театър Русе и художественото ателие на културния институт, водено от Георги и Таня Пасеви, обещават на своята публика истинско потапяне във вълшебния свят на българските народни приказки. Те ще ни пренесат във вълнуващо и заредено с емоции пътешествие, което е възможно само чрез магията на кукления театър.

Внушителната театрална продукция „Ясен и Омая“ ще дебютира пред публиката на Куклен театър Русе в началото на новия театрален сезон, през есента на 2023 година. Това ще бъде шестото заглавие в репертоара на театъра от типа „семейни спектакли“ или „куклен театър за възрастни“ подходящи за деца над 7 и 10 години. Останалите заглавия в афиша на кукления театър от този тип са „Криворазбраната цивилизация” по Добри Войников, „Пинокио” по Карло Колоди, „Малката кибритопродавачка” по Ханс Кристиян Андерсен, „Том Сойер” по Марк Твен и „Орфей” по античния мит и операта на немския композитор Кристоф Глук.

Последни новини:

Двe заглавия на Куклен театър – Русе с участие на международен фестивал в Бургас

Чети повече >>

„Кучето, което не можело да лае“ с участие на фестивала „Шарено петле“ в Плевен

Чети повече >>
ДТШ Патиланци с Нона Йотова и наградите от фестивала

Специална награда и седем индивидуални отличия за „Питър Пан“ на Детска театрална школа „Патиланци“

Чети повече >>
Питър Пан - корица на спектакъла на Детска театрална школа "Патиланци"

Детска театрална школа „Патиланци“ ще представи „Питър Пан“ на национален фестивал в Русе

Чети повече >>
Предстоящи събития:
11 септември, сряда
от 18:00 ч.
12 септември, четвъртък
от 19:00 ч.
15 септември, неделя
от 11:00 ч.
и 12:30 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>