< < Новини

Държавен куклен театър Русе откри летния сезон на импровизираната сцена в двора на Регионална библиотека „Любен Каравелов“

По случай деня на детето 1 юни Държавен куклен театър – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ откриха лятна сцена в двора на библиотеката, спазвайки всички изисквания на здравните разпоредби, породени от обстановката с COVID – 19.

Първата „библиотечна“ публика беше поздравена от директорите на театъра и библиотеката Теменуга Хараланова и Теодора Евтимова за  жизнерадостния детски празник!

Куклените актьори изиграха за децата на Русе два спектакъла – един в 12:00 ч. и един в 18:00 ч. „Вълкът и седемте козлета“ беше заглавието, което върна усмивките на малчуганите след двумесечната изолация.

На откритата лятна сцена в двора на библиотеката цяло лято децата ще могат да гледат любимите си приказни герои всеки понеделник и сряда от 18 ч. и всяка неделя от 11 и 13 ч.

След представлението онлайн на страниците на партньорите бяха обявени резултатите от конкурса за детска рисунка, организиран от Държавен куклен театър – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – „Казва се приятел пръв, но защо е той такъв“. Поводът за този конкурс беше началото на лятната съвместна дейност между двата института.

Радостни сме, че можем отново да бъдем заедно с нашите малки приятели – читатели на библиотеката и зрители на кукления театър!

Преди представлението „ Вълкът и седемте козлета“ официално бе открита куклена сцена от двамата директори Теменужка Хараланова, директор на Държавен куклен театър Русе и  Теодора Евтимова, директор на РБ „Любен Каравелов“, като домакин и партньор. Те се обърнаха към малките си почитатели, съобщавайки че сцената на която ще се играе това представление, ще работи през цялото лято на 2020 година.

Госпожа  Хараланова пожела на присъстващите родители, деца и баби да не престават да  вярват във вълшебните приказки, защото един ден те ще им се случат. На родителите и възрастните придружители пожела грижливо да пазят детето в себе си, като завърши обръщението си с благодарност и със стихове от Валери Петров.

Дългоочакваният от децата куклен театър, макар и в импровизирана обстановка, започна и обсеби деца и възрастни. В този момент се почувства  жадуваната от всички и най- вече от детската аудитория игра от страна на младият екип на театъра, а от друга вперените и зажаднели за приключения детски очи.

Изпълненият с деца и родители заден двор на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ оживя в неповторимото сияние на изкуството.

След представлението онлайн на страниците на партньорите бяха обявени резултатите от конкурса за детска рисунка, организиран от Държавен куклен театър – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – „Казва се приятел пръв, но защо е той такъв“. Поводът за този съвместна дейност между двата института.   

Идеята за партньорство между библиотеката и кукления театър зрее отдавна, а създалата се ситуация с пандемията от Коронавирус беше подходяща причина то да се докаже. Ключов момент е примерът, който партньорите искат да дадат на децата – как в най – тежките и трудни моменти, могат да разчитат на добрите си приятели.

Последни новини:

Двe заглавия на Куклен театър – Русе с участие на международен фестивал в Бургас

Чети повече >>

„Кучето, което не можело да лае“ с участие на фестивала „Шарено петле“ в Плевен

Чети повече >>
ДТШ Патиланци с Нона Йотова и наградите от фестивала

Специална награда и седем индивидуални отличия за „Питър Пан“ на Детска театрална школа „Патиланци“

Чети повече >>
Питър Пан - корица на спектакъла на Детска театрална школа "Патиланци"

Детска театрална школа „Патиланци“ ще представи „Питър Пан“ на национален фестивал в Русе

Чети повече >>
Предстоящи събития:
11 септември, сряда
от 18:00 ч.
12 септември, четвъртък
от 19:00 ч.
15 септември, неделя
от 11:00 ч.
и 12:30 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>