< < Новини

Актьори от Държавен куклен театър – Русе влизат в поетично-музикално приключение

Познатите вече на малки и големи актьори Светлина Станчева, Димитър Пишев и Мартин Пашов поставиха началото на уникална творческа инициатива в града ни. Пеещите артисти от Държавен куклен театър – Русе имат амбицията да създадат поредица от парчета по стихотворения на големите ни български поети, като им придадат съвременно, градско звучене. Песните са обединени в цикъл със заглавието „Поетично-музикален спомен”. Първото парче от него е „На попа“ по едноименното стихотворение на Валери Петров. Идеята се заражда още докато Мартин Пашов, Димитър Пишев и Светлина Станчева са студенти в НАТФИЗ, а музиката към „На попа“ е написана от тях още тогава. В последствие представят и други парчета от цикъла пред публика в София.

В началото на седмицата „На попа“ имаше и своята видео премиера на новата  амфитеатрална сцена на Кея в Русе. Видеото е дело на Венцислав Тодоров, а в него компания на триото правят колегите им от Държавен куклен театър – Русе Ивета Маринова и Васил Маринов, известният инфлуенсър Боян Тодоров, художничките Никол Христова и Василена Иванова, и Мартин Петков – членове на импро трупа „ВиЖна!“, част от която са и самите куклени актьори. А локацията на снимките е любимото на младежите в града игрище на техникума по механотехника.

Идеята на тримата младежи от кукления театър е да придадат различно звучене на стиховете, запазвайки атмосферата и поетиката на текста. „На попа“ е песен за надеждата, за изгубеното и съхраненото. За заряда на младите и техните избори. За силата на младежката общност, която, обединена, може да бъде носител на истинската промяна.

Последни новини:

Двe заглавия на Куклен театър – Русе с участие на международен фестивал в Бургас

Чети повече >>

„Кучето, което не можело да лае“ с участие на фестивала „Шарено петле“ в Плевен

Чети повече >>
ДТШ Патиланци с Нона Йотова и наградите от фестивала

Специална награда и седем индивидуални отличия за „Питър Пан“ на Детска театрална школа „Патиланци“

Чети повече >>
Питър Пан - корица на спектакъла на Детска театрална школа "Патиланци"

Детска театрална школа „Патиланци“ ще представи „Питър Пан“ на национален фестивал в Русе

Чети повече >>
Предстоящи събития:
11 септември, сряда
от 18:00 ч.
12 септември, четвъртък
от 19:00 ч.
15 септември, неделя
от 11:00 ч.
и 12:30 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>