< < Новини

Актьори от Държавен куклен театър – Русе влизат в поетично-музикално приключение

Познатите вече на малки и големи актьори Светлина Станчева, Димитър Пишев и Мартин Пашов поставиха началото на уникална творческа инициатива в града ни. Пеещите артисти от Държавен куклен театър – Русе имат амбицията да създадат поредица от парчета по стихотворения на големите ни български поети, като им придадат съвременно, градско звучене. Песните са обединени в цикъл със заглавието „Поетично-музикален спомен”. Първото парче от него е „На попа“ по едноименното стихотворение на Валери Петров. Идеята се заражда още докато Мартин Пашов, Димитър Пишев и Светлина Станчева са студенти в НАТФИЗ, а музиката към „На попа“ е написана от тях още тогава. В последствие представят и други парчета от цикъла пред публика в София.

В началото на седмицата „На попа“ имаше и своята видео премиера на новата  амфитеатрална сцена на Кея в Русе. Видеото е дело на Венцислав Тодоров, а в него компания на триото правят колегите им от Държавен куклен театър – Русе Ивета Маринова и Васил Маринов, известният инфлуенсър Боян Тодоров, художничките Никол Христова и Василена Иванова, и Мартин Петков – членове на импро трупа „ВиЖна!“, част от която са и самите куклени актьори. А локацията на снимките е любимото на младежите в града игрище на техникума по механотехника.

Идеята на тримата младежи от кукления театър е да придадат различно звучене на стиховете, запазвайки атмосферата и поетиката на текста. „На попа“ е песен за надеждата, за изгубеното и съхраненото. За заряда на младите и техните избори. За силата на младежката общност, която, обединена, може да бъде носител на истинската промяна.

Последни новини:

Спектакълът „Орфей“ ще бъде представен на „Пиеро“ 2023

Чети повече >>

Програмата за месец октомври

Чети повече >>
Кучето, което... – откриване на сезон 2023/2024

Куклен театър – Русе отваря врати за зрители на 10 септември

Чети повече >>

На 10 септември ще бъде открит сезон 2023/2024 със спектакъла „Кучето, което…“

Чети повече >>
Предстоящи събития:
1 октомври, неделя
от 11:00 ч.
и 12:30 ч.
19 октомври, четвъртък
от 18:00 ч.
22 октомври, неделя
от 11:00 ч.
и 12:30 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>