< < Новини

Актьорите от Държавния куклен театър – Русе с признание от УНИМА за участие на Международния фестивал в Ереван

Екипът на русенския куклен театър се запознава още 2003 година с председателя на УНИМА Армения Армен Сафарян, при участието си във фестивала в град Полтава. Тази година екипът на Държавния куклен театър Русе остава приятно изненадан, че е поканен да участва в Международния фестивал, организиран от УНИМА – Международен съюз на куклените дейци, който се провежда под надслов „Марш на куклите и кукли за мир“ в Ереван, столицата на Армения. Решението за мястото му взема УНИМА на свое заседание, провело се в Куба през 2014 година. При избраното предложение натежава и обстоятелството, че през 2015 година се отбелязват 100 години от Арменския геноцид.

Точно в Международният ден на детето – 1 юни, Международния фестивал на куклите и куклените актьори в Ереван се открива.

„Северният проспект в столицата Ереван беше изпълнен с хора“,отбеляза днес директорът на Русенския куклен театър Теменуга Хараланова. „По проект на фестивалът бе замислен да премине в два формата: Всемирно шествие и Международен фестивал с представления на сцена. И двата са обединени от общият девиз „Кукли за мир и междукултурен диалог“. Откриването и самото протичане на Международният фестивал на куклите е с активното участие на Генералния секретар на УНИМА г-н Жак Трюдо.

След тържественото откриване, многолюдното шествие се отправ към красивата местност в сърцето на Ереван, носещо звучното име „Лебедово езеро“, където участниците бяха приятно изненадани. Там ги очакваха срещи с различни приказни герои, които по-късно взеха участие в своеобразен маратон от представления, по мотиви от известни арменски и на други народи приказки. След вълшебството от приказките, всички участници във фестивала бяха приветствани от председателя на УНИМА – Армения Армен Сафарян и от генералния секретар на УНИМА Жак Трюдо. Множеството получи поздравления също и от живеещите в Армения национални малцинства, сред които гърци, евреи и др., които им представиха свои традиционни песни и танци.

За децата, привлечени от своите герои, изненадата се състоеше в това да напишат на лист своите желания, които опаковани в приказно корабче, посредством пет разноцветни балона символ на петте континента, отлетяха в небето.

След всичките емоционални приключения празникът продължи на сцената на Ереванския държавен куклен театър „Ованес Томанян“, където бе изнесен спектакъла от арменски деца „Кукли за мир“, сподели още директорът на Русенския куклен театър.

„Всички ние бяхме посрещнати топло от арменските ни домакини и с много внимание и любов обгрижвани“, от беляза тя.

Откриването, както и целият фестивал, са били едно грандиозно представление, наситено с много куклени спектакли. В това издание са взели участие страни като Русия, Грузия, Иран, Израел, Италия, Белгия, Холандия и България, представена единствено от куклените актьори на Държавен куклен театър Русе с пиесата „ Карлсон и Дребосъчето“. Русенските изяви са били блестящи и аплодирани от публиката. Затова актьорския екип получава международно признание и благодарности лично от г-н Жак Трюдо. Той връчва грамота „За майсторство в кукленото изкуство“ на Държавен куклен театър – Русе, заради успешното участие в пилотната церемония в „Кукли за мир и междукултурен диалог“ на Международния фестивал на куклените театри в Армения.“

Всички участници в Международния куклен фестивал, са имали възможност да засадят по едно дърво на мира в центъра на Ереван. Българските актьори са донесли почва и вода от родната земя, а дръвчето което засаждат е клен.

За да остане Международният фестивал на куклените театри 2015 и акта със засаденото дърво на мира в историята, домакините са направили юбилейни монети. На русенските шестима кукленици също е била подарена юбилейна монета, която е скъп спомен за тяхното участие. Те единствени са били поканени да представят достойно българското куклено изкуство на този голям международен форум, организиран от УНИМА.

kuklen-teatar-erevan-2015-3 kuklen-teatar-erevan-2015-4

Последни новини:

Двe заглавия на Куклен театър – Русе с участие на международен фестивал в Бургас

Чети повече >>

„Кучето, което не можело да лае“ с участие на фестивала „Шарено петле“ в Плевен

Чети повече >>
ДТШ Патиланци с Нона Йотова и наградите от фестивала

Специална награда и седем индивидуални отличия за „Питър Пан“ на Детска театрална школа „Патиланци“

Чети повече >>
Питър Пан - корица на спектакъла на Детска театрална школа "Патиланци"

Детска театрална школа „Патиланци“ ще представи „Питър Пан“ на национален фестивал в Русе

Чети повече >>
Предстоящи събития:
11 септември, сряда
от 18:00 ч.
12 септември, четвъртък
от 19:00 ч.
15 септември, неделя
от 11:00 ч.
и 12:30 ч.
Билетна каса

Работно време,
контакти >>